Пророковић: Економска и војна моћ се селе на Исток

Данас не живимо више у униполарном свету, већ у мултиполарном, а економска и војна моћ се полако сели на исток, док је западни свет у паду, закључак је трибине „Улога Руске Федерације у мултиполарном свету“ одржаној 29.септембра 2016.године у великој сали Руског дома на којој су говорили др Душан Пророковић извршни директор Центра за стратешке алтернативе, Драгана Трифковић, директорка Центар за геостратешке студије, и Александар Павић из Фонда за стратешке култтуре.

„Преломна година у међународним односима била је 2008., од тада поново живимо у мултиполарном свету. Тада је наступила економска криза, Русија је интервенисала у Абхазији и Јужној Осетији… Иако у свету имамо доста моћних и развијених земаља само 10 до 11 могу бити полови у мултиполарном свету док остале могу само да се припоје неком од полова. Данас полови у свету јесу: Русија,САД, Кина, Индија, Бразил, Јапан и могу то постати евентуално Немачка и Француска. Западни свет је у великој кризи која није пролазна, већ неповратно иде ка паду. Сва истраживања показују да је Запад у паду, док Исток економски расте и моћ се данас сели на обале Пацифика, поготово у Кину, која има незабележен раст у историји“, закључио је Пророковић.

poziv-na-tribinu-ruski-dom

Александар Павић је говорио о мултиполарном свету у ком данас живимо, за разлику од деведестих када је Русија била на коленима.

„Тада је на западу била изражена антисовјетска и антикомунистичка елита. Данас када Совјетског савеза и комунизма на том простору нема, елита на Западу је антируска и антиправославна. Такође поред Русије, уздижу се и Кина, Бразил, мада Запад полако покушава да Бразил врати под свој утицај“, рекао је он.

Драгана Трифковић је изјавила да је НАТО изразито агресорски савез, који се лажно представљао као одбрамбени док је постојао и Варшавски пакт, а данас кад Варшавског пакта више нема, НАТО служи искључиво за ширење америчких интереса, производи ратове по свету, револуције, промене непослушних Влада…

„Најбоља данас подела у свету није ни по верској ни по националној основи, већ данашња подела у свету је на глобалисте и антиглобалисте. Данас је присутан мултиполаран свет, јер се Русија поново уздиже, огромна земља, са великим бројем становника, са економијом која расте, војно једна од најјачих сила у свету…Руски утицај је данас присутан кроз политику, војно безедбосну сегмент и економију. Русија је данас један од кључних фактора у борби против тероризма. Русија свој утицај данас изражава кроз Евроазијску унију, ОДКБ, БРИКС и и ШОС“, истакла је Трифковић.