Пророковић: Нема ничег драматичног у неуспеху дијалога

Од 2010. године када је претходна власт у Србији препустила решавање питања Косова Европској унији цео план западних држава био је да се Срби на Косову ставе у оквире Ахтисаријевог плана. У том контексту били су организовани и ови преговори и чим је српска страна затражила нешто што је ван Ахтисаријевог плана било је јасно да они неће успети.

Извршни директор Центра за стратешке алтернативе Душан Пророковић оценио је данас да се "ништа драматично" неће догодити након неуспеха преговора о Косову у Бриселу, јер "они ни у ком смислу нису били пресудни".

"Од 2010. године када је претходна власт у Србији препустила решавање питања Косова Европској унији цео план западних држава био је да се Срби на Косову ставе у оквире Ахтисаријевог плана. У том контексту били су организовани и ови преговори и чим је српска страна затражила нешто што је ван Ахтисаријевог плана било је јасно да они неће успети", рекао је Пророковић за агенцију Бета.

Пророковић, који је и бивши државни секретар у Министарству за Косово и Метохију, оценио је да се у Србији сада мора отворити дебата о статусу Косова и Метохије унутар Србије и како се спремити за "неке будуће преговоре".

"Притисак на Србију да се прихвати Ахтисаријев план ће се сигурно наставити, мада он вероватно неће бити јак као до сада, јер ће се западне државе, пре свих оне у ЕУ, сада пре свега посветити низу унутрашњих проблема", рекао је он.

Пророковић је казао да не очекује тензије на Косову након неуспеха преговора јер то никоме није у интересу.

"Приштина је показивала знаке нервозе и вежбала мишиће на северу Косова. Међутим, ја не видим коме су тензије сада у интересу. Социјалне тензије су велике у балканским државама и једна нервозна реакција могла би бити окидач за читав низ сличних реакција у региону. Мислим да то неће дозволити ни међународна заједница", оценио је Пророковић.

Јучерашња рунда дијалога Београда и Приштине, коју су многи називали пресудном, завршена је без договора. Висока представница ЕУ Кетрин Ештон, која је посредовала у дијалогу, казала је да је то последњи формални састанак две стране и да сада оне имају прилику да, након консултација у Београду и Приштини, прихвате нешто од понуђених решења.

Председник Владе Србије Ивица Дачић казао је да су различита виђења овлашћења за заједницу српских општина на Косову била разлог за неуспех преговора.

Бета