Александар Митић: Зашто је Билт први “твитнуо” статус кандидата

Александар Митић

Билтова инсајдерска ексклузива на Твитеру са састанка министара спољних послова ЕУ у Бриселу – порука у којој је честитао Србији начелни договор око статуса кандидата – није била само честитка његовом пријатељу Борису Тадићу већ и израз дубоког самозадовољства због чињенице да му се план скројен још крајем 2007. године полако али сигурно остварује: Србија ће бити матирана на Косову.

Билтов план за координирање независности Косова и Метохије између Европске уније и Приштине, представљен на самиту шефова држава ЕУ 14. децембра 2007. у Бриселу под називом “Европска стратегија за Косово”, предвиђао је да ЕУ сачека крај председничких избора у Србији 3. фебруара 2008. године пре него што одобри зелено светло Приштини да прогласи независност како се не би угрозиле изборне шансе “проевропског” кандидата Бориса Тадића.

Билт има разлога за славље: “добросуседски односи” се договором Београд-Приштина коначно остварују, ЕУ није чекала ни дан да одобри зелено светло за израду студије изводљивости за ССП са Косовом...

Процес “координације” независности Косова је, према плану, трабало да одржи “привид” поштовања међународног права. Да би се одржао тај “привид”, међународно војно и цивилно присуство на Косову је требало да буде засновано на Резолуцији Савета безбедности УН 1244, уз помоћ одлуке генералног секретара УН који би дао “ауторитет” мисији ЕУ у области полиције и правосуђа, писао је Билт.

За север Косова Билт је предвидео будућност источне Славоније – односно постепене реинтеграције севера у независно Косово – а Србија и Косово би требало да имају споразуме о “добросуседским односима” који би били “директно везани за процесе Споразума о стабилизацији и придруживања (ССП) како Србије тако и Косова”.

Након одређеног периода, ЕУ би радила на томе да међународно присуство на Косову умањи или укине, Приштина би преузела све надлежности и била примљена у све међународне организације, чиме би постала пуноправна независна држава.

Више од четири година касније, Билт има разлога за славље: “добросуседски односи” се договором Београд-Приштина коначно остварују, ЕУ није чекала ни дан да одобри зелено светло за израду студије изводљивости за ССП са Косовом, резолуција 1244 СБ УН и даље служи само као “правни привид” за достизање вишег циља – заокружења косовске “државности”, северно Косово се споразумима Београд-Приштина о управљању прелазима и царинама “постепено реинтегрише”, а његовом пријатељу Борису Тадићу се удише нов живот пред изборе.

Сасвим довољно за један “твит” задовољства.

Александар Митић је председник Центра за стратешке алтернативе.