Косово кида балканске везе

Бриселски споразум није био повод да Хрватска откаже учешће на регионалном самиту у Охриду. Илузија је да Хрватска у спољној политици нешто ради на своју руку. Иза свега стоји Немачка, изјавио је Душан Пророковић, извршни директор Центра за стратешке алтернативе, за данашње Вечерње Новости.

Замислимо ситуацију у којој би Србија допустила да Косово уђе у Црноморску иницијативу, у којој су две кључне земље Русија и Турска. Русија би тада морала да се противи, јер се тамо не улази пречицом, већ се примају државе чланице УН

После отказивања Самита у Охриду, под знаком питања и будући регионални сусрети. Запад шири списак организација у којима што пре жели да види представнике Приштине

Македонски премијер Никола Груевски оценио је у четвртак да је председник Ђорђе Иванов правилно поступио и одложио Самит процеса сарадње југоисточне Европе који је овог викенда требало да се одржи у Охриду, будући да су се „сударили интереси других држава, а Македонија нема никакве кривице“. Он је оценио да је „Македонија испала жртва“, иако би ситуација највероватније била иста и да се догодило да је ротацијска организација „пала“ на неку другу државу региона.

Противљење Србије, БиХ и Румуније да на самиту учествује Косово, било је повод да Хрватска и Албанија откажу долазак, после чега је самит отказан, а Приштина одмах протумачила да Београд не поштује Бриселски споразум.

Према Душану Пророковићу, извршном директору Центра за стратешке алтернативе, међутим, Бриселски споразум није био повод да Хрватска откаже учешће на самиту, али, каже, тај споразум је добро средство:

- Илузија је да Хрватска у спољној политици нешто ради на своју руку. Иза свега стоји Немачка. Србија је у време Тадића преузела обавезу да се Косову уз звездицу допусти улазак у регионалне организације, а сада је намера Запада да на списак тих организација уђу све које постоје.

Замислимо ситуацију, каже Пророковић, у којој би Србија допустила да Косово уђе у Црноморску иницијативу, у којој су две кључне земље Русија и Турска. Русија би тада морала да се противи, јер се тамо не улази пречицом, већ се примају државе чланице УН. Или би на исти начин, додаје наш саговорник, Русија могла да тражи да у ту организацију уђу Абхазија или Приднестровље. Притисака ће, оцењује, бити још, а Србија треба да гледа да не квари рачуницу великих сила са којима хоће да има стратешке односе.

Чедомир Антић из Напредног клуба такође каже да су се у позадини охридског дебакла нашле Немачка и САД које годинама раде на слабљењу српских позиција. Мислили су, каже он, да је Србија у великој паници европских интеграција и да прихвата све што Брисел тражи, док на другој страни више не могу да рачунају на сервилно понашање Македоније.

Професор др Биљана Ванковска са Института за безбедност, одбрану и мир Филозофског факултета у Скопљу, за „Новости“ је оценила да је отказивање охридског самита „преседан своје врсте“. Она констатује да је македонска јавност подељена око оцене да ли је ово „пораз идеје о регионалној сарадњи, пораз македонске дипломатије, или је ово био начин да се сачува образ државе-домаћина након неуспеха да се за исти сто доведу сви председници држава из региона“.

- Последња кап у већ препуној чаши било је отказивање учешћа албанског председника, и то због предизборне атмосфере у којој је хтео да добије који поен више, мада је као изговор поменуо непозивање косовске председнице - сматра Ванковска.

РЕГИОН НЕ ПОСТОЈИ БЕЗ ПОСРЕДНИКА

Учешће Косова јесте било врући кестен, али проблеми су били очити још када су председници Бугарске и Грчке, чланица ЕУ и НАТО, одбили позив - каже др Ванковска.

- Грађанима се шаље порука да шефови држава не желе да своје земље виде као део истог региона, а овакве прилике користе да би се „реванширали“ некоме или добили поене код куће. Поражавајуће је видети да регион ЈИЕ и не постоји када се ствари оставе без међународних посредника и притисака, истинске сарадње нема чак и када су у питању заиста неполитичка и транснационална питања, као што су климатске промене, на пример.

Вечерње Новости