Митић: Москви прекипело да буде „кризна“ потпора Србији

Председник Центра за стратешке алтернативе Александар Митић оценио је за „Наше новине“ да Београд мора да схвати да је Москви прекипело да буде „кризна потпора“ Србији.

Александар Митић

Председник Србије Томислав Николић и први потпредседник Владе Александар Вучић биће гости руског државног врха, са којим би требало да потпишу текст Споразума о стратешком партнерству са Русијом, који је недавно усвојила Влада Србије. Упућени у прилике кажу да ће се на столу неизоставну наћи и тема Косова и споразума Београда са Приштином зарад приближавања Европској унији, што би могло да унесе дозу захлађења у односима Србије и Русије.

Александар Митић упозорава да Београд мора да схвати да је Москви прекипело да служи као „кризна“ потпора када год настане проблем са српским буџетом или када мора да брани српске интересе у Савету безбедности УН, а да се са друге стране Србија стратешки опредељује за супротну страну, за евроатлантске интеграције.

„По питању Косова, најпре је сама Србија избацила Русију из преговора пребацивањем преговора са УН на пристрасну ЕУ. Као да то није било довољно, Београд је на крају чак допустио да се преко Филипа Рикера у преговоре увуку и Американци. Након пристанка Београда на предају Косова, Вашингтон као награду уговара посету Ивице Дачића Америци и спекулише се да ће бити потписано стратешко партнерсво и са САД. Учињено је све да се релативизује Декларација о стратешком партнерству између Србије и Русије“, објашњава Митић.

Б.Р. , „Наше новине“, 23. мај 2013, страна 3.