"Вијести": Подршка ЦСА "референдумском каравану" о чланству Црне Горе у НАТО

У повратку из Брисела екипу Референдумског каравана у Прагу је угостио др Александар Митић, предсједник Центра стратешке алтернативе, бивши дописник Агенције Франс-Прес са Косова за вријеме НАТО бомбардовања 1999. године, дописник Танјуга из сједишта НАТО-а у Бриселу (2005–2009) и координатор петиције 200 јавних личности за референдум о чланству Србије у НАТО 2010. године.

Организатор Референдумког каравана Марко Милачић у Прагу је, захваливши се Митићу на гостопримству, казао да је борба за референдум дио шире борбе за демократизацију Црне Горе:

"Референдум о НАТО је само један корак ка демократизацији Црне Горе и стварања нормалног друштва које неће бити базирано на подјелама и на власти укоријењеној у организованом криминалу. Референдум је елементарно право сваког грађанина да одлучи о својој судбини, о томе да ли ће финансирати ратове широм свијета или ће живјети у миру, да ли ће служити интресима глобалних ратнохушкачких елита или ће се бавити развојем своје земље, у миру, мимо сукоба великих. Чланство у НАТО се пропагандно приказује као "ратовање за мир", на исти начин како је црногорска власт водила "рат за мир" бомбардујући Дубровник, почетком деведесетих. Видјели смо да је то била превара и да то није био рат за мир, већ "рат за рат" и рат за личне интресе људи који су и сада на власти у Црној Гори. Црна Гора не жели ново, глобално "ратовање за мир", истакао је Милачић.

Он је из Прага позвао предсједника ДПС и бившег премијера Мила Ђукановића, за којег каже да и даље, иако не формално, држи власт у Црној Гори, да "уколико има петљу" распише референдум.

"Ђукановић и његови одлично знају, зато и толико бјеже од референдума, да је озбиљна већина грађана за неутралну Црну Гору, и да чак референдум који би расписала власт не би за резултат имао чланство у НАТО. Да је другачије, референдум не би ни једног тренутка био доведен у питање. Ако има петље, као што нема, нека Ђукановић распише референдум. Јасно је да се Ђукановић и та клика боје воље сопственог народа", казао је Милачић.

Митић је изнио свој суд о потенцијалном уласку Црне Горе у НАТО без расписивања референдума.

"Референдумски караван је оличење свега онога што је позитивно, демократско, инспиришуће и пријеко потребно на Балкану. Један искрен, крајње транспарентан и вриједан напор да се чак и онима који се слажу са уласком Црне Горе у НАТО укаже да је такав потез крајње нелегитиман и опасан без одржавања референдума. Без референдумског легитимитета, чланство Црне Горе у НАТО ће се увијек посматрати као недемократско, а посљедице ће дугорочно бити разарајуће по црногорско друштво"м казао је Митић.

Према Митићевим ријечима, Црна Гора у односу на неке земље региона попушта пред притисцима уласка у НАТО савез.

"У ери у којој државе и институције широм Европе, суочене са притисцима на улицама и на изборима, покушавају да пронађу одговор како да позитивно одговоре на вапаје европских народа и народних покрета за већом демократизацијом и партиципацијом у доношењу одлука, у Црној Гори се дешава нешто сасвим супротно том духу времена. Ни у Србији ни у Републици Српској није увијек било лако бити супростављен "пузајућем процесу" увлачења у НАТО. Али правовремен притисак народа и дијела грађанског друштва на политичке елите је довео до тога да се данас и у Београду и у Бањалуци ни не помишља на одустајање од војне неутралности без референдумске одлуке", рекао је Митић.

Одговорност за ситуацију у којој се Црна Гора налази Митић приписује владајућем режиму.

"Црногорски народ је, нажалост, већ годинама у далеко тежој ситуацији због природе режима Мила Ђукановића, али битка за војно неутралну Црну Гору никад неће бити изгубљена све док народ другачије не одлучи на референдуму. Србија није НАТО земља, Црна Гора није НАТО земља", поручио је Митић.

Вијести, 04.03.2017.