Основана прва руска НВО на Косову и Метохији

БЕОГРАД – Делегација депутата, руских новинара и руководства Руског центра за људска права кренуће данас са платоа испред београдског Храма светог Саве на Косово и Метохију и отворити прву руску невладину организацију за људска права у иностранству.

Како се наводи у саопштењу тог центра, депутат Законодавне Скупштине Санкт-Петербурга Виталиј Валентинович Миланов отвориће данас на КиМ прву руску невладину организацију за заштиту људских права изван граница Руске Федерације.

„Ова непрофитна организација бавиће се пружањем помоћи и решавањем различитих правних питања српског становништва на окупираном Косову и Метохији. Организација ће почети са радом посетом КиМ и поделом новогодишњих пакетића купљених средствима руских покровитеља у добротворној акцији 'За Косово' спроведеној у Санкт Петербургу”, наводи се у саопштењу.

Током посете Србији, како се додаје, Миланов ће се састати са званичним представницима косовских Срба, организацијама цивилног друштва, црквеним великодостојницима и становницима јужне српске покрајине.

На састанцима ће се, истиче се, разговарати о правној заштити „аутохтоног хришћанског становништво региона и успостављању канала и механизама комуникације са Русијом у циљу боље и ефикасније заштите људских права”.

(Танјуг)