Пророковић за Радио Београд: Најкритичнији део украјинске кризе је иза нас

Душан Пророковић

Најкритичнији део украјинске кризе је иза нас. Оружане акције кијевских власти и неонацистичких група биле су усмерене ка провоцирњу Русије. Русија се уздржала од војне интервенције, није прешла украјинску границу, а кијевска власт је претрпела убедљив и војни и политички пораз у Донбасу и Луганској области, рекао је извршни директор ЦСА Душан Пророковић у емисији Радио Београда „Речено и прећутано“ посвећеној украјинској кризи.

Он је додао да је због тога могуће очекивати постепено смиривање ситуације у наредном периоду и отварање преговора о будућности Украјине.

- Предстојећи председнички избори могу представљати велики проблем и за Кијев и за западне земље које подржавају кијевску власт. Избори су и нелегитимни и нелегални, не постоје одговори на бројна питања, попут тога како ће се цео процес организовати на југоистоку земље, па су могуће разне злоупотребе, крађе и намештање резултата. Изборна кампања се спроводи у нерегуларним условима, један кандидат-Олег Царјов је у међувремену одустао, а други-Олег Љашко-је протеклог викенда киднапован. Видљиве су бројне манипулације и једино је извесно да ће избори 25. маја допринети легитимизацији Десног сектора и неофашизма на политичкој сцени Украјине - објаснио је Пророковић и закључио да због свега овога, председнички избори сасвим могуће неће допринети стабилизацији прилика, већ чак напротив, утицаће на нову дестабилизацију, и то овога пута-дестабилизацију Кијева.