Александар Митић: „Велика Албанија“ под капом Европске уније

„Као паратворевина, 'Велика Албанија' де факто већ постоји и то као протекторат Вашингтона“, тврди спољнополитички аналитичар и директор ЦСА Александар Митић.

Изјава албанског премијера Едија Раме после потписивањa међудржавног споразума са премијером Косова Исом Мустафом да је тим чином потврђено „национално уједињење преко Европске уније“ и упадљиво ћутање Брисела на ову изјаву за саговорнике Спуњика значи злоупотребу Европе и Европске уније.

Александар Митић у овоме види само потврду онога што је, према њему, стара прича.

„Сам споразум између Албаније и Косова само је још један корак ка стварању 'Велике Албаније'. Изјава Едија Раме да ће се ујединити преко Европске уније је чиста популистичка реторика усмерена ка унутрашњој јавности и на Косову и у Албанији, јер до формирања такве државе неће доћи. Међутим, као паратворевина, 'Велика Албанија' де факто већ постоји, и то као потекторат Вашингтона“, тврди Митић.

Он наводи да, осим Америке, и Берлин и Брисел толеришу албански национализам, а главни мотив је, тврди Митић, покушај контроле српских националних интереса у региону.

„Да је оваква изјава стигла из Београда, сигурно је да би реакције Брисела биле веома оштре. Сама чињеница да Брисел не реагује на овакву изјаву иде у прилог тези да иза подршке албанског национализма стоји и званични Брисел“, убеђен је Митић.