Пророковић за "Блиц": Срби су у косовским институцијама - фикус

Учешће Српске листе у новој косовској власти омогућило би им да се институционално и са много више изгледа за успех боре за своје интересе, па макар због тога били етикетирани и називани "Харадинајевим Србима". Ускраћивање подршке такозваној "ратној коалицији" гурнуло би српске представнике у опозицију, где би се даље наставило маргинализовање српског народа.

Ипак, подршка Српске листе великој, "ратној" коалицији на Косову, чији је кандидат за премијера Рамуш Харадинај, зависиће од тога да ли је она способна да скупи већину у косовском парламенту, а за сада им недостаје један посланик, сазнаје “Блиц”.

Српски посланици имају и своје услове, али им је, пре свега, важно да нађу начин да учествују у косовској власти, јер је то начин да касније траже и добију оно што желе и што су базични захтеви тамошњих Срба.

Српски захтеви

- Формирање још неколико општина у којима је српско становништво и заштита српске имовине је такође ствар која је на дневном реду, али и поништавање приватизација у српским срединама само су неке од ствари које би могле да се нађу међу захтевима. Ако не би било Срба у влади, војска Косова, отимање Трепче, Газивода, било би обављено несметано - прича извор "Блица" са Косова.
Како истиче, Српској листи је у интересу да учествује у косовској власт, и зато је редовна њихова комуникација са представницима "ратне" коалиције.

Опозиција није решење

На питање, шта ако због тога добију епитет “Харадинајеви Срби”, наш извор наводи да је опозиција увек опција, али да то са собом носи и одређене последице - без права гласа за било шта. Ако буду били у влади, ситуација је другачија, а могући су и нови захтеви.

Како за “Блиц” каже Душан Јањић из Форума за етничке односе, проблем који постоји са Српском листом је тај што је под контролом Александра Вучића, што значи да би Албанци о свему морали да преговарају са њим, а то им не одговара.
- Зато се Српска овако и поставља, што је изнуђен али најдостојанственији одговор у тренутној ситуацији - каже он.
Како каже, ако Српска остане у опозицији, може се очекивати и мање утицаја на извршну власт и буџете.
- Једноставно, када сте у власти, онда сте и информисанији, и плаћенији, имате разне контакте и могућности да помогнете заједници - прича он.

Са друге стране, Душан Пророковић из Центра за стратешке алтернативе наводи да се и из претходног сазива косовке скуштине могло видети да, без обзира што су били у власти, Срби нису могли да зауставе процесе које су Албанци зацртали, и да се они и даље одвијају.

Неповратни процеси

- Ушли смо са једним циљем, па се појавила Трепча. Након тога, појавиће се војска Косова, а након тога опет нека ствар на коју не можемо да утичемо. Нисам сигуран шта Српска листа уопште може да спречи. Једноставно, неки процеси су неповратни, а по нас лоше ствари се дешавају, и не зависе од нас већ од Запада - прича Пророковић.
Како каже, тачно је да за неке ствари, попут оружаних снага или промене системских закона, потребна натполовична већина и учешће мањинских заједница у тим одлукама, али сам исто тако је сигуран да ће се “Албанци снаћи за оне ствари које желе да издејствују и прогурају”.
- Срби су, на жалост, у косовским институцијама “фикус”, и не видим шта ће се добити евентуалним уласком у владу - каже он.

Консултације са Београдом
Из Српске не крију да се са властима у Београду консултују око учешћа у власти на КиМ. У више наврата су и поновили да ће, када буду разговарали са мандатаром за састав владе, ко год он буде био, разговарати и о својим условима за останак у њој.

Блиц, 10.08.2017.