Панел ЦСА у Пољској: Самарџић и Лајчак о будућности Србије

Европска унија је искористила свој “мекан штап” протеклих дана и недеља по питању Косова, али је питање да ли уопште има некакву “шаргарепу” на располагању, чак и на дугорочном плану, оценио је Александар Митић, директор Центра за стратешке алтернативе на панелу о Србији организованом на 20. Економском форуму у Пољској, најпрестижнијем источноевропском економско-политичком самиту, познатом и као « Давос Источне Европе ».

Митић је био модератор панела под називом “Куда иде Србија?”, у организацији ЦСА и Института за источне студије из Варшаве.

На њему су учествовали и потпредседник Демократске странке Србије Слободан Самарџић, донедавни словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак, новинар Радија Слободна Европа Ненад Пејић и директор организације Трансконфликт Иан Бенкрофт.

Самарџић и Лајчак су се сложили да је чланство у ЕУ немогуће без решења територијалних спорова између држава или унутар државе попут оног о статусу Косова и Метохије. За разлику од доскорашњег министра спољних послова Словачке, Слободан Самарџић изнео је сумњу да ће државе Западног Балкана у догледно време приступити Европској унији и да се озбиљна унутрашња питања у Србији и Босни могу решавати с обзиром на перспективу учлањења.

Лајчак је потврдио да Словачка неће признати независност Косова.

На панелу су разматране и следеће теме: “да ли заиста има места за Србију у ЕУ с обзиром на умор од проширења и последице грчке кризе?”, “какву улогу и даље на Балкану играју велике силе попут САД и Русије?” и “може ли Србија да постане регионални енергетски центар?”.